Stredná zdravotnícka škola Michalovce rešpektuje ochranu vašich údajov

Táto internetová stránka používa technológiu cookies. Je Vaším právom neudeliť súhlas s používaním súborov cookies alebo ich používanie zablokovať.
V takom prípade sa môže stať, že bude pre Vás obmedzená alebo vylúčená úplná funkcionalita niektorých častí prehliadanej webovej stránky.

Tu nás nájdete

SVETOVÝ DEŇ SRDCA 29. SEPTEMBER 2021

  • Ostatná aktualizácia: pondelok, 25. október 2021, 23:01
  • Podrobnosti:
    Napísal/a: Mgr. Erika Bobiková, Mgr. Hedviga Šľachtová, jazyková korekcia PhDr. Bibiána Lojanová

  • 25-október-2021 22:48
Svetový deň srdca

srdce
Zvoľ srdce! Je bezpečné – a dôležité – vyhľadať pomoc a starostlivosť v súvislosti so srdcovo-cievnym ochorením počas pandémie ochorenia COVID-19.

Svetový deň srdca podporujú organizácie WHO, Svetová federácia pre zdravé srdce (WHF), UNESCO a pripomína sa od roku 2000. Hlavnou myšlienkou je zvýšiť povedomie verejnosti a propagovať význam prevencie pred srdcovo cievnymi ochoreniami. Každoročne si tento deň pripomíname 29. septembra. Podľa Ministerstva zdravotníctva SR majú u Slovákov ochorenia obehovej sústavy jednoznačné prvenstvo v porovnaní so všetkými ostatnými diagnózami. Sú najčastejšou príčinou hospitalizácie.

Výsledkom súčasnej situácie navyše je, že veľa pacientov, vrátane tých so srdcovými ťažkosťami, sa vyhýba nemocniciam a lekárom zo strachu, že sa nakazia vírusom. Veľa pacientov zmeškalo alebo odložilo svoje pravidelné termíny návštev, skríningy, kontroly a dokonca naplánované operácie. Pandémia takisto niektorým ľudom sťažila možnosť fyzickej aktivity, či už preto, že ich pohyb bol počas zákazu vychádzania skutočne obmedzený, alebo im bol znížený prístup k miestam, kde sa mohli prechádzať, behať alebo športovať. Stres spôsobený pandémiou môže mať takisto vplyv na zdravie srdca a môže viesť ľudí k fajčeniu, prejedaniu sa zo stresu, nadmernému pitiu a iným zlým rozhodnutiam.

Preto pri tejto príležitosti sme sa aj my rozhodli podporiť tento deň aktivitou, ktorej cieľom bolo odhaliť skryté riziká vzniku ochorení srdcovocievnych ochorení formou odbornej prednášky dňa 14.októbra v spolupráci s RÚVZ v Michalovciach, kde sa študenti externého štúdia dozvedeli hlavné rizikové faktory srdcovo – cievnych ochorení,  možnosť vyšetrenia skríningu odberom kapilárnej krvi s okamžitým výsledkom.

SZŠ Vstúpte ...

Vzdelávacie centrum Microsoft